VIDEO| Un psiholog demontează mitul paharului de vin băut în fiecare seară: „Un obicei pe care îl duci spre obișnuință și devine dependență”

Publicat: 20/07/2021, 09:00

Mai bine de 70% dintre cazurile de violenţă în familie şi peste 50% dintre infracțiunile de omor au un numitor comun: alcoolul în exces, potrivit unui raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Băutura distruge pe rând toate organele corpului, dar, mai ales, distruge familii.

În fiecare an, mai mult de 3 milioane de decese înregistrate în Uniunea Europeană sunt cauzate de consumul excesiv de alcool. Patru din zece crime și unu din șase cazuri de sinucideri se datorează alcoolismului.

În rândul adolescenților, 80% declară că au consumat cel puțin o dată alcool, iar 48% spun că alcoolul a devenit o obișnuință.

Adrian Marcu, psiholog în cadrul ALIAT (Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), explică într-un interviu pentru Gândul efectele negative ale alcoolului în rândul tinerilor și demontează mitul paharului de vin consumat în fiecare seară.

Specialistul vorbește și despre alcoolul consumat excesiv la festivalurile unde se strâng sute de mii de tineri.

Un consum de alcool excesiv are la bază un mecanism de evitare a problemelor cotidiene, iar în acel moment, persoana alege să se refugieze în dezvoltarea unei adicții, cum ar fi alcoolul, drogurile, dar și consumul de internet, de pornografie sau orice alte produse care declanșează o dependență.

Psihologul Adrian Marcu

Specialistul suliniază că atunci când relațiile de acasă, relațiile cu figurile de atașament nu funcționează, iar adolescentul nu-și găsește siguranță și nu găsește un mediu propice dezvoltării acasă, el va adopta unul dintre mecanismele care pot produce dependență.

”Atunci când adolescentul nu știe cine este și ce vrea, este nemulțumit de identitatea sa, de imaginea pe care o are, este posibil ca acesta să se refugieze într-unul dintre mecanismele dezadaptative de regulare a unor emoții”, mai spune psihologul Adrian Marcu.

Ce înseamnă un pahar de vin zilnic

Paharul de vin sau de alcool pe care mulți dintre români îl consumă în fiecare zi se poate transforma în dependență, atenționează psihologul.

Potrivit unui studiu publicat în revista The Lancet Oncology, România se numără printre țările în care există una dintre cele mai mari rate a cancerelor legate de consumul de alcool, atât la bărbați, cât și la femei.

„Acest pahar consumat zilnic înseamnă un obicei pe care îl duci spre obișnuință și devine dependență. La un moment dat, vei observa că devii frustrat și că îți este foarte greu să renunți la acel pahar de vin pe care îl bei în fiecare seară, și uneori îl vei pune și pe al doilea. Creierul are mecanismul de a cere și mai multă plăcere, și mai multă dopamină. În căutarea plăcerii, ne dă o direcție de mers, numai că direcția de mers acum este spre un consum abuziv”, explică psihoterapeutul.

Adrian Marcu mai spune că alcoolul este folosit, de cele mai mult ori, ca un mecanism regulator.

„În principiu, alcoolul este utilizat pentru a te simți un pic mai bine. Exisă familii în care copilul, adolescentul, a învățat că este permis să bei un pahar de vin seara, ceea ce înseamnă și că în exterior nu va fi nicio problemă să bea. Tânărul sau copilul primește învățătura acestea din psihologia populară, de exemplu, «încă nu ești mare să bei». Ce va înțelege de aici? Că atunci când va fi mare, va putea să bea”, mai spune psihologul Adrian Marcu.

Mulți tineri încep să consume alcool de la 11 ani

Alcoolul în rândul adolescenților, mai ales consumat într-un mod frecvent și excesiv, poate să producă schimbări chimice la nivelul creierului.

„Vorbim de un creier care se maturizează, care este în dezvoltare și care trece de la o gândire directă la cea abstractă, și atunci implicațiile sunt destul de puternice. Adoptă un mecanism de copying care nu este funcțional, ci unul disfuncțional. Dacă o băutură mă face să mă simt mai bine, mă dezinhibă, cu siguranță ea nu îmi va rezolva problemele. Cu toate că vin din stadiul de adolescent că dacă vei consuma anumite substanțe, vei fi oarecum mai bine, te duci într-o altă realitate, care este un pic mai suportabilă decât realitatea prezentă”, spune psihologul.

Cei mai mulți dintre tineri încep să consume alcool la vârste fragede, undeva între 11 și 14 ani, atunci când se accentuează criza de pubertate.

Pe lângă conflictele din mediul familial, există și cele din mediul școlar. Vorbim de presiunea din mediul educațional, în care notele sunt foarte importante pentru adolescenți. A avea o medie foarte mare înseamnă că poți accesa un mediu foarte mare, înseamnă că un colegiu bun și o medie mare echivalează cu succesul în viață, din nefericire. Este un sistem care vine, la rândul lui, cu multă presiune, presiune pe care adolescentul nu a învățat să o gestioneze. Și atunci va bea probabil un pahar de alcool și va realiza că s-a detensionat puțin, dar un astfel de mecanism este disfuncțional într-un final, mai explică psihologul Adrian Marcu.

Consumul de alcool și festivalurile

Vara este sezonul festivalurilor, locul în care sute de mii de tineri se întâlnesc. Consumul de alcool îi trimite însă pe mulți dintre tineri la camera de gardă. În 2018, în perioadă în care la malul mării au avut loc o serie de festivaluri de muzică, la Unitatea Primiri Urgențe au fost înregistrați peste 2.200 de pacienți, 645 dintre ei cu vârste mai mici de 17 ani.

Psihologul Adrian Marcu spune că anturajul adolescentului, cel cu care acesta își petrece cea mai mare parte din timp, trebuie cunoscut de către familie.

„Atunci când tinerii trec printr-o debusolare, printr-o stare de confuzie, în care au ocazia să se distreze, mulți simt că trebuie să meargă acolo. Odată ajunși într-o mulțime, psihicul se modifică, deja mergem înspre psihicul mulțimilor, personalitatea se disipează și tinerii își permit să fie altfel decât sunt în mod obișnuit. Este foarte important și anturajul cu care merg înspre festival. Am avut un caz în în cabinet în care cineva a consumat, i s-a făcut rău, dar prietenii l-au ajutat, au chemat medicii. Anturajul ar trebui să fie controlat de părinți, dar nu într-o formă dictatorială, ci de prevenție. Spre exemplu, să-i cheme prietenii acasă și să-i cunoască”, explică acesta.

Psihologul Adrian Marcu

Dorința de autonomie și consumul de alcool

Specialistul atrage atenția că pe fondul consumului de alcool pot apărea și comportamente riscante: comportamente sexuale, violență sau orice altă formă de agresiune.

Tinerii trebuie să învețe să gestioneze acest consum de alcool, pentru că tu, ca adult, nu îi poți spune «nu consuma alcool», deși acesta ar fi idealul. Atunci când ești tânăr, este firesc să vrei să te distrezi, să vrei să fii acolo unde este viață. Dorința de autonomie este un alt factor care duce la consumul de substanțe. Dacă a existat un control parental dictatorial, restrictiv, fiecare posibilitate de a evada din acest control îl exploatează la maximum. În aceste mediu în care este foarte multă lume, este greu de verificat și controlat ce substanțe se găsesc”, mai spune Adrian Marcu.

Cifrele îngrijorătoare

În România au fost raportate, anul trecut, 4.700 de cazuri de cancer la bărbați ce pot fi puse în legătură cu consumul de alcool și 1.700 de cazuri la femei, arată un studiu publicat recent în revista științifică The Lancet.

Circa 4% dintre cazurile de cancer depistate anul trecut în lume (aproximativ 740.000) sunt legate de consumul de alcool, inclusiv moderat, potrivit cercetătorilor de la Agenţia Internaţională pentru Cercetarea Cancerului. Bărbaţii reprezintă aproximativ trei sferturi din totalul cazurilor de cancer asociate alcoolului (77 la sută, adică 567.000 de cazuri).

Proporția cea mai ridicată de cazuri de cancer legate de alcool este estimată a fi în Mongolia (circa 10 la sută), Republica Moldova (7,9 la sută), România (6,8 la sută) și China (6,2 la sută), în timp ce la polul opus sunt Kuweitul, Libia (sub 5 cazuri) și Arabia Saudită (0,1 la sută).

Această proporţie este estimată la 5% în Franţa (20.000 de cazuri), la 4% în Regatul Unit (16.800 de cazuri), la 3% în Statele Unite (52.700 de cazuri) şi la 4% în Germania (21.500 de cazuri).

În cazul femeilor, cele mai multe cazuri de cancer legate de consumul de alcool se înregistrează în Belarus, România și Rusia, dar și în Australia, Noua Zeelandă și în Europa de Vest.

Ina Stoica
Este absolventă a Facultății de Litere-Limbi și Literaturi Străine din București. Are un masterat în domeniul jurnalismului și cel al comunicării mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Cum a ajuns Ion Iliescu primul președinte al României democrate. Istoria marcată de minciuni, proteste...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Nicolae Ciucă a demisionat de la conducerea PNL! Ce mesaj a transmis politicianul odată cu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
Alegeri prezidenţiale 2024, turul I. Numărătoarea voturilor s-a încheiat. Diferenţă de 2.742 de voturi între...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Călin Georgescu detonează România. Primul anunț oficial după alegeri: Acum urmează...
A murit "bucătăreasa națională". Își pierduse cele două fiice într-un singur an
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...